Behandeling van cardiomyopathie en hartfalen met Visolie (EPA/DHA)

Visconsumptie vermindert het risico op hart en vaatziekten. Dat is algemeen bekend. Maar de visolie (EPA/DHA) uit vis kan ook gebruikt worden bij de behandeling van hartfalen. Cardiologen zijn daar helaas nog niet van op de hoogte. Het gebruik van visolie kan bij deze patiëntengroep namelijk de kans op overlijden, het risico op hartritmestoornissen en het aantal ziekenhuisopnamen verminderen.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Visolie (EPA/DHA) is goed voor hart en bloedvaten

EPA/DHA is goed voor het hart en de bloedvaten

Het is algemeen bekend dat visconsumptie goed is voor een gezond hart en gezonde bloedvaten. Hart en vaatziekten komen hierdoor bij Eskimo’s in Groenland veel minder voor dan in onze Westerse maatschappij1. Een onderzoek waarbij ruim 11.000 mensen betrokken waren, laat zien dat een extra inname van EPA/DHA het risico om aan een hart of vaatziekten te overlijden vermindert1. En bij mensen die reeds gediagnosticeerd zijn met een vaatziekte blijkt EPA/DHA het risico op het krijgen van een hartziekte te verminderen2.

Het blijkt ook zo te zijn dat een hoger niveau van EPA (een bestanddeel van visolie) in het bloed beter beschermt tegen hart en vaatziekten4,5. Daarom denken sommige onderzoekers dat deze bloedwaarde goed kan aangeven of een patiënt tot de risicogroep behoort voor hart en vaatziekten5. Helaas wordt dit bloedonderzoek niet door cardiologen uitgevoerd.

De consumptie van voldoende EPA/DHA is dus erg belangrijk voor een gezond hart. Het is daarom erg jammer dat de Gezondheidsraad heeft vastgesteld dat de Nederlander aanzienlijk meer vis moet eten om te voldoen aan de voedingsnorm van 450mg visvetten per dag3.

Bij patiënten met ventriculaire tachycardie of ventrikelfibrilleren waarbij een ICD is geplaatst werd bij sommige patiënten door extra EPA/DHA de gevoeligheid voor deze gevaarlijke ritmestoornissen verhoogd. Voor deze patiëntengroep wordt het gebruik van EPA/DHA daarom afgeraden.

Het gebruik van EPA/DHA bij cardiomyopathie en hartfalen

Visolie (EPA/DHA) kan echter ook ingezet worden als iemand reeds is gediagnosticeerd met hartfalen. Het gebruik van EPA/DHA kan bij deze patiëntengroep de kans op overlijden en het aantal ziekenhuisopnamen verminderen6,12.

Het gebruik van EPA/DHA verbetert vooral de functie van de linkerhartkamer7-9. Patiënten met een slecht werkende linkerkamer kunnen dus baat hebben bij visolie. Verder vermindert visolie de ontstekingsreactie van het lichaam die vaak optreedt bij hartfalen patiënten en wordt de werking van hartcellen gestimuleerd10,11.

Het gebruik van EPA/DHA bij hartritmestoornissen

Een groot aantal wetenschappelijke studies tonen aan dat extra visolie de kans op hartritmestoornissen zoals flutter en atriumfibrilleren kan verminderen13-19. Omdat visolie gezond is voor het hart en ook gunstig is bij de behandeling van hartfalen heeft visolie bij de behandeling van hartritmestoornissen de voorkeur boven berberine. Berberine heeft bijwerkingen en kan de werking van sommige geneesmiddelen, die heel nauwkeurig gedoseerd moeten worden, veranderen. Als de interventie met visolie onvoldoende werkt kan berberine worden toegepast.

Het beschermende effect van visolie tegen hartritmestoornissen zou kunnen verklaren waarom bij mensen die voldoende visolie binnen krijgen, minder fatale hartinfarcten en hartstilstand voorkomen 13. Visolie verlaagt ook het risico op ritmestoornissen die vaak voorkomen bij patiënten met een gedilateerde idiopatische (zonder oorzaak) cardiomyopathie16.

Bij patiënten, die vanwege de ernst van hun ziekte, een ICD hebben gekregen kan visolie ook bescherming tegen ritmestoornissen bieden17. Deze patiëntengroep heeft hier het voordeel dat de ICD tijdens controle uitgelezen kan worden waardoor het effect van visolie op het hartritme objectief beoordeeld kan worden.

Zalmkwekerij
Zalmkwekerij

De veiligheid van EPA/DHA

Voldoende EPA/DHA kan op eenvoudige wijze uit voeding verkregen worden. Eet gewoon wat meer vette vis. Kies vissoorten die in het wild gevangen worden en niet worden gekweekt, zoals: haring, makreel, sardine. Twee haringen, een makreel en een keer wilde zalm per week is al voldoende.

Wetenschappelijke onderzoek over EPA/DHA

Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.